Határtalanul 2022 - Élménybeszámoló - Diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi és Alapfokú Művészeti Iskola
5606
post-template-default,single,single-post,postid-5606,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qode-news-3.0.2,tribe-no-js,page-template-bridge,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-26.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Határtalanul 2022 – Élménybeszámoló

2022. május 30 és június 3. között iskolánk 7.-8. évfolyamairól összesen 92 diákunk utazhatott el Horvátországba egy egyhetes tanulmányi kirándulásra. A Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott pályázatokon iskolánk közel 10 millió forintos támogatást nyert el.  

Tanulóink ennek köszönhetően eljuthattak Horvátország magyarlakta városaiba, megismerve az ott élők hagyományait, kultúráját. A várdaróci tájházban a baranyai magyarság élő hagyományait mutatták be nekünk. Történelmi kincsek nyomába eredtünk az egykori Magyarország területéhez tartozó Eszékre, Újlakra, Lovranba és Csáktornyára. A Kopácsi-Rét Nemzeti Parkban bürühidakon átkelve ismerhettük meg a környék élővilágát. 

Zágráb, a jelenlegi főváros mellett lehetőségünk adódott ellátogatni a korábban 10 éven át fővárosként számon tartott Varasdra is.  

Leróttuk kegyeletünket az ovcsarai emlékhelyen, amely a vukovári népirtás áldozatainak állít emléket.  Egy katonai emlékparkba is ellátogattunk, ahol nemcsak egy előadást hallgathattunk meg a háború borzalmairól, de diákjaink felmászhattak háborús gépekre, bemászhattak a tankokba is. 

Tersatto, Fiume és Abbázia olyan jellegzetes magyar emlékekkel büszkélkedhet, hogy szinte „belföldön” érezhettük magunkat. 

A számos program mellett jutott időnk egy tengeri mártózásra és egy hajókirándulásra is. 

A gyermekektől a kirándulás felénél kvíz-vetélkedő formájában kikérdeztük újra a legfontosabb történelmi tényeket. Nagyon sok mindenre emlékeztek, ennek nagyon örültünk. 

Szakképzett honismereti vezetők segítették utunkat végig, rengeteg hasznos információt megtudhattunk tőlük. 

A széleskörű programválaszték (múzeumok, templomok, várak, városi séták, háborús park, környezetvédelmi tanösvény, sportprogramok) garanciát jelentettek arra, hogy mindenki találjon a hétben valami számára szórakoztató programot, melynek élményeivel gazdagodva, feltöltődve térhettünk haza. 

A program megvalósulása előtt részt vettünk egy érzékenyítő filmvetítési alkalmon az Uránia Filmszínházban. Történelem, magyar és osztályfőnöki órák keretében tudatosan készültünk az utazásra. Ezen előkészítő órák keretében beszélgettünk a határon túli magyarság létszámáról, helyzetükről, átbeszéltük azokat a történelmi eseményeket, melynek hatására kialakult a jelenlegi állapot. Szót ejtettünk a biztonságos közlekedés és a kooperatív, toleráns magatartás kiemelt fontosságáról, hiszen diákjaink nemcsak saját magukat és osztályaikat, hanem az egész iskolát, sőt Magyarországot, a magyarságot képviselték az út során Horvátországban. 

A hazaérkezés után, az értékelő szakaszban újabb osztályfőnöki órákat szántunk arra, hogy a megvalósult programokat értékeljük, megosszuk egymással az út során szerzett legkedvesebb emlékeinket, valamint újra kitérjünk a legfontosabb történelmi tényekre. A szemléletformálás, a közös múlt elismerése utat enged a még mélyebb külhoni kapcsolatok elmélyítéséhez. 

A kirándulás során készített képek az alábbi linken tekinthetők meg: